Menu
Politiikka

Eduskuntaan perustettiin kasvisruokaverkosto

Eduskuntaan perustettiin puoluerajat ylittävä Kasvisruokaverkosto tiistaina 21.2.2023. Verkosto haluaa vaikuttaa ruokapolitiikkaan positiivisella otteella ja yhteistyössä yli puoluerajojen. Verkoston perustamiskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Mai Kivelä (vas) ja varapuheenjohtajiksi Hussein al-Taee (sd) ja Tiina Elo (vihr).

– Kasvipohjainen ruoka on tulevaisuuden normi, ja verkoston tavoitteena on varmistaa, että kasvisruoka edistyy nopeasti myös politiikan tasolla. Kyse on kestävän tulevaisuuden vauhdittamisesta. Olen tästä super innoissani, toteaa verkoston koollekutsujana toiminut Kivelä.

Kasvisruokaverkoston tarkoituksena on edistää kasvipohjaista ruoantuotantoa ja -kulutusta, keskustella kasvisruoasta ja toimia ajatustenvaihtopaikkana. Verkoston tavoite on yhdistää eduskuntalaisia, ruoantuottajia, alan yrityksiä, kaupan alan toimijoita sekä asian parissa toimivia kansalaisjärjestöjä toisiinsa. Sihteerinä verkostossa toimii ympäristöjärjestö WWF. 

– Kasvipohjainen ruoka on suuri mahdollisuus kotimaiselle ruoantuotannolle. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia ahdingossa olevan maataloustuotannon kannattavuuden parantamiseen, varapuheenjohtaja Elo toteaa.

Perustamiskokouksessa esiteltiin myös Kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin kannattaa investoida nyt -kantapaperi, jonka on allekirjoittanut lähes 30 elintarvikealan yritystä ja muuta alan toimijaa. 

– Teknologia on otettava voimakkaammin suomalaisen ruoantuotannon ja proteiinintuotannon ytimeen. Suomi voi olla kokoaan suurempi maailmalla tällä sektorilla. Esimerkiksi vantaalainen yhtiö Solar Foods voisi olla Suomen uusi Supercell, jatkaa varapuheenjohtaja al-Taee.

Verkosto järjestää tilaisuuksia ja tapahtumia kasvisruokaan liittyen. Verkosto voi myös ottaa kantaa politiikkaan tehden erilaisia esityksiä; verkoston kautta voidaan esimerkiksi jättää lakialoitteita ja kirjallisia kysymyksiä sekä antaa lausuntoja tarpeen mukaan.