Menu

Mai Kivelä

Lyhyesti

    • Vasemmiston kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä
    • Master in Environment and Development, King’s College London
    • syntynyt Helsingissä 1982
    • kahden lapsen äiti
    • pitkän linjan aktivisti, feministi ja vegaani 

Taustaa

Olen helsinkiläinen Vasemmistoliiton kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Olen erikoistunut ilmasto-, ympäristö- ja eläinoikeuskysymyksiin. Eduskunnassa toimin varsinaisena jäsenenä ympäristövaliokunnassa sekä talousvaliokunnassa.

Olen identiteetiltäni yhteiskunnallisissa liikkeissä kasvanut kansalaisaktivisti. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Animalian toiminnanjohtajana. Taustani on erityisesti ympäristö- ja eläinoikeusliikkeessä sekä vasemmistolaisissa ryhmissä. Olen syntyperäinen helsinkiläinen. Asun Arabianrannassa yhdessä Greenpeacella töissä olevan kumppanini ja kahden lapsemme kanssa, joista nuorempi on päiväkoti-ikäinen ja isompi alakoululainen. 

Yhteiskunnallisissa liikkeissä ja järjestökentällä olen toiminut aktiivisesti yli 15 vuoden ajan. Lähdin Greenpeacen tukijaksi 9-vuotiaana ja vapaaehtoiseksi ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana. Toimin järjestön vapaaehtoisena ja aktivistina koko opiskelujeni ajan aina vuodesta 2003 alkaen. Osallistuin erityisesti suoraan toimintaan niin Suomessa kuin ulkomailla sekä kampanjoihin Greenpeacen laivoilla. Vasemmistonuoriin liityin vuonna 2005, koska järjestö vastasi hyvin omaa poliittista ajatusmaailmaani. Kokemusta minulla on myös muun muassa eläinoikeus- ja rauhantoiminnasta, reilun kaupan saralta sekä Helsingin talonvaltausliikkeestä. 

Työkokemusta olen saanut erityisesti Greenpeacelta, jossa työskentelin vuosia ennen siirtymistäni Vasemmistonuorten pääsihteeriksi. Animaliassa työskentelin toiminnanjohtajana vuodet 2015-2019. Aiempaa työkokemusta minulle on kertynyt myös esimerkiksi harjoittelusta Kepassa (nyk. Fingo), työmarkkinatiedottajan harjoittelupaikasta ammattiliitossa, elokuvalippujen myynnistä Tennispalatsissa, uimavalvojan työstä, asiakaspalvelusta Designmuseon kahvilassa sekä catering-hommista pitopalvelussa. Ensimmäinen kesätyöni oli lukioikäisenä liikennelaskijan pesti Helsingin kaupungilla.

Koulutukseltani olen MA (Master in Environment and Development) Lontoon King’s Collegesta. Lopputyössäni tutkin vesivarantojen ja kansainvälisen kaupan yhteyttä ruokaturvaan. Lisäksi olen opiskellut sosiologiaa Tampereen yliopistossa ja kansalaistoimintaa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, josta minulla on yhteisöpedagogin (AMK) tutkinto.

Olen yhteiskirjoittanut Uusi eläinlaki -kirjan, joka julkaistiin keväällä 2017. Aiempia yhteiskirjoittamiani julkaisuja ovat kansainvälisyyskasvatuksen menetelmäopas, jonka julkaisi Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPA vuonna 2009 sekä tieteellinen referee-artikkeli ilmastonmuutoksen vaikutuksesta BRICS-maiden maatalouteen ja erityisesti vesivarantoihin. Artikkeli julkaistiin vuonna 2015 kirjassa nimeltä ‘Impact of Climate Change on Water Resources in Agriculture’. 

Vapaalla tykkään viettää aikaa perheeni ja ystävieni kanssa, lukea ja liikkua niin salilla kuin metsässä. Kiipeily ja melonta ovat suosikkilajejani, joita tosin ehdin harrastaa nykyään harvoin. Vegaanisia reseptejä olen koonnut Vegaaninen versio -blogiin.

Poliittista tavoitteistani voit lukea täältä: Politiikka.

Olen nähnyt, kuinka maailmaa voi muuttaa omalla toiminnallaan yhdessä muiden kanssa yhteiskunnallisissa liikkeissä, järjestöissä ja politiikassa! Olen erittäin sitoutunut jatkamaan työtäni oikeudenmukaisemman maailman eteen <3