Menu
Politiikka

EU:n ilmastolakipaketin keinot hillitä ilmastokriisiä ovat välttämättömiä ja myös Suomen etu

TIEDOTE 14.7.2021
Julkaisuvapaa heti

Tarvittavilla ilmastotoimilla on enemmistön tuki, mutta niiden onnistunut läpivienti vaatii osakseen sosiaalisesti oikeudenmukaista kompensaatiopolitiikkaa.

EU-julkaisi tänään suuren ilmastolakipaketin nimeltä Fit for 55. Uusien lakien on määrä vähentää päästöjä unionin alueella niin, että päästöjään vähennetään vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.  Lisäksi EU-maat saavuttavat uuden lakipaketin mukaisesti hiilineutraaliuden vuonna 2050. Hiilineutraaliustavoite tarkoittaa merkittäviä rakenteellisia uudistuksia kaikkien eurooppalaisten arkeen kulutustuotteista uusiutuvaan energiaan ja maankäyttöön. 

Kivelän mukaan EU:n uusi ilmastolakipaketti tuo erittäin kipeästi odotettuja uudistuksia hillitä ilmastokriisiä.

– Äärimmäiset sääilmiöt kuten helleaallot Kanadassa ja Suomessa tätä kesänä konkretisoivat sitä kuinka akuutti kriisi ilmastokriisi on. EU:n tänään julkaistun ilmastolakipaketin keinot ovat välttämättömiä ja odotettuja. Mutta nämäkään toimet yksinään eivät riitä jos vauhtia ei kiristetä niiden toteuttamiseksi, Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan ilmastolakipaketti on myös Suomen etu.

– Ilmastopaketti sisältää monia Vasemmiston ajamia tavoitteita, kuten esityksen hiilitulleista, joka on meidän pitkäaikainen tavoitteemme. Keinojen jarrutuksen sijaan Suomen tulee ottaa EU:ssa johtoroolia ilmastotoimien läpiviemisessä. Tämä on myös Suomen etu, joka hyödyttää meitä uusina puhtaina työpaikkoina ja uuden teknologian ja osaamisen vientituloina, sanoo Kivelä. 

Vasemmistoliitolle on tärkeää, ettei vihreän siirtymän laskua saa maksattaa epävarmassa tilanteessa olevilla työntekijöillä. Sosiaalisten kompensaatioiden tulee olla kiinteä osa ilmastosiirtymää.

– Fit for 55-lakipaketilla tulee olla työntekijöiden ja pienituloisten ihmisten tuki, jotta EU:n ilmastopolitiikka voi olla kestävällä pohjalla. Tarvittavilla ilmastotoimilla on jo enemmistön tuki, mutta niiden onnistunut läpivienti vaatii osakseen sosiaalisesti oikeudenmukaista kompensaatiopolitiikkaa. Päästökaupan tulojen ohjaaminen sosiaalisen ilmastorahaston kautta pienituloisten tukemiseen on tärkeä esitys, Kivelä sanoo.

Yhteystietoja:
Mai Kivelä
kansanedustaja
040 741 7379