Raiskauslainsäädännön muutokseen tähtäävän Suostumus2018 -kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely alkoi eilen lähetekeskustelulla. Aloitteessa esitetään, että raiskaus määriteltäisiin jatkossa suostumuksen puutteen kautta.
Valitettava tosiasia on, että me olemme joutuneet kasvamaan kulttuurissa, jossa seksuaalinen itsemääräämisoikeus ei ole itsestäänselvyys. Päinvastoin, olemme joutuneet kasvamaan seksistisessä ja uhria syyllistävässä kulttuurissa. Haluan nähdä tämän muuttuvan. Minä haluan, että meidän lapsemme saavat, toisin kuin me saimme, kasvaa siihen, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus, oikeus koskemattomuuteen ja oikeus päättää omasta kehosta ovat perusasioita.
Tällä hetkellä voimassa oleva väkivaltaa tai sen uhkaa korostava laki ei yksinkertaisesti enää vastaa tämän päivän ihmisoikeusajattelua ja käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Siksi tämän lakimuutoksen aika on nyt.
Seksi ilman suostumusta on raiskaus riippumatta siitä, käytetäänkö tekoon muuta väkivaltaa. Lainsäädännön tulee suojata seksuaalista itsemääräämisoikeutta – sitä, että jokaisella on oikeus päättää miten, milloin ja kenen kanssa haluaa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä. Toisen keho ei ole automaattisesti seksin kohde, vaan seksiin tarvitaan molempien osapuolten halu ja yhteisymmärrys.
Vasemmistoliitossa itsemääräämisoikeuden pohjalta tehtävä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus ja raiskausmääritelmän muuttaminen suostumuksen puutteeseen perustuvaksi ovat pitkäaikaisia ja tärkeitä tavoitteita. Olen erittäin iloinen siitä, että nämä tavoitteet on nyt kirjattu hallitusohjelmaan ja että suuren kannatuksen kerännyt kansalaisaloite omalta osaltaan kirittää ja kannustaa viemään asiaa eteenpäin. Tästä suuri kiitos aloitteen tekijöille ja allekirjoittajille!
Suostumus -kampanjan ympärillä käyty keskustelu on hetkittäin hämmentänyt. Asennemuutos etenee kuitenkin kovaa vauhtia. Siihen on antanut tärkeän ja ison panoksen muun muassa Me too -liikkeestä alkanut keskustelu, muiden maiden esimerkit suostumuksen puutteeseen perustuvasta raiskausmääritelmästä ja nyt Suostumus2018 -kansalaisaloite. Kaikki tämä on lyhyessä ajassa vaikuttanut seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta käytyyn keskusteluun, ilmapiiriin ja asenteisiin valtavasti.
Raiskauksen määritelmän kytkeminen suostumuksen puutteeseen tukee osaltaan asenteiden muuttumista. Se on tärkeä viesti siitä, että jokaisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus, jota on kunnioitettava, ja tätä viestiä ja sen vahvistamista edelleen todellakin tarvitaan. Kansalaisaloitteen esittämälle uudistustyölle on vahva selkänoja, ja meidän päättäjien velvollisuus on huolehtia siitä, että tämä työ tehdään nyt hyvin ja aikailematta.
Lisälukemista
Kuka muistaisi koe-eläimiä?
3.4.2021
Edellinen kirjoitus
Hiilinegatiivinen hyvinvointivaltio paras mahdollinen vientituote
Seuraava kirjoitus