Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen esitti kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kanssa (HS 5.2.), että Euroopan ja Yhdysvaltojen välisestä TTIP-sopimuksesta voi seurata vain hyvää. Kirjoituksen mukaan sopimus hyödyttää koko EU:a taloudellisesti, neuvottelut ovat olleet avoimet ja kansalaisyhteiskuntaa on kuultu kattavasti. Mikään näistä väitteistä ei kestä tarkempaa tarkastelua.
Sopimuksen taloudellisista hyödyistä ei ole tutkijoiden kesken yhteisymmärrystä ja niitä on vaikea ennustaa. Koska EU ei ole yhtenäinen talousalue, kaupan vapauttamisesta kärsivät ja hyötyvät valtiot epätasaisesti. Esimerkiksi Pohjois-Euroopasta yli 200 000 työpaikan arvioidaan katoavan sopimuksen myötä.
Neuvottelut eivät ole olleet avoimet. Varsinaista tietoa neuvottelujen kulusta on tullut julkisuuteen vasta Euroopan oikeusasiamiehen puututtua asiaan. Useat mepit kritisoivat edelleen avoimuuden tasoa ja oikeusasiamiehellä on käsittelyssä usean kansalaisjärjestön allekirjoittama uusi valitus asiasta.
On myös kyseenalaista väittää, että asiassa on kuultu tasapuolisesti kaikkia. Neuvotteluita varten vuosina 2012-2013 tehdyistä 560:stä sidosryhmäkonsultaatiosta 92% käytiin liike-elämän lobbareiden kanssa ja loput 8% kansalaisyhteiskunnan edustajien ja muiden toimijoiden kanssa. Tilanne ei ole muuttunut neuvottelujen aikana. Vuosien 2013-2014 aikana liike-elämän etujärjestöjä kuultiin 154 (75%) kertaa, kun taas muita tahoja kuultiin vain 19 (13%) kertaa.
On törkeää, että Katainen esittää sopimusneuvotteluista näin yksipuolisia väitteitä ja samalla jättää mainitsematta sopimusneuvottelujen lukuisat ongelmakohdat. Erityisesti paljon kritiikkiä kerännyt investointisuoja jää täysin kirjoituksen ulkopuolelle. Komission kansalaiskuulemisessa 97% vastaajista suhtautui kielteisesti investointisuojaan, mutta tälläkään ei näytä olevan merkitystä. Lukuisten sopimukseen liittyvien ongelmakohtien ja demokratiaa uhkaavien riskien takia neuvotteluprosessi pitää välittömästi pysäyttää.
No Comments