Menu
Politiikka

Lihan tuputtaminen lapsille on lasten edun vastaista

Helsinkiläiset lapset syövät liikaa lihaa. Tutkimuksen mukaan päiväkoti-ikäisten lihan- ja maidonkulutus on viisinkertainen siihen nähden, mikä olisi terveyden ja maapallon kantokyvyn kannalta suositeltavaa. Tämä ei ole oikein lapsia kohtaan. Kasvissyönnin terveysvaikutuksista ollaan usein huolissaan, vaikka jokapäiväisellä lihansyönnillä on huono vaikutus lasten terveyteen ja kestävien ruokatottumusten muodostumiseen.

Helsingillä on tässä iso rooli. Esimerkiksi Palvelukeskus Helsinki on mukana sadassa tuhannessa ruokahetkessä päivittäin. Helsinkiläiset syövät päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöruokaloissa ja palvelukeskuksissa. Muuttamalla kaupungin ruokatarjonnan kasvispainotteiseksi voimme tukea terveitä elintapoja, edistää kestävää ruokakulttuuria sekä torjua ilmastokriisiä ja luontokatoa. Kriisejä, joiden kanssa erityisesti lapset joutuvat elämään.

Asiantuntijat ovat yksiselitteisesti sitä mieltä, että kasvisruokaa tulisi lisätä kouluissa ja päiväkodeissa. Työ kestävämmän ruoan puolesta onkin Helsingissä käynnissä. Tarvitsemme kuitenkin lisää tavoitteellisuutta, kasvisruokaa suosivia päätöksiä ja ennen kaikkea ravitsevaa ja maistuvaa kasvisruokaa tarjolle kaikkialle. Kaupungin ruokavalinnoilla on myös vahva kasvattava rooli. Se, mitä lapset tottuvat syömään päiväkodeissa ja kouluissa edistää kestävien ruokatottumusten omaksumista myös kotona. Tähän kaikilla lapsilla tulee olla oikeus.

Myös joukkoruokailua ohjaavat ruokasuositukset päivittyvät. Ruoan ympäristövaikutukset tullaan entisestään huomioimaan ensi vuonna päivittyvissä pohjoismaisissa suosituksissa. Kasvisruokakeskustelussa ei olekaan enää kyse yksittäisistä kasvisruokapäivistä, vaan kasvisruoan suosio ja tarjonta ovat jo pysyvä osa arkeamme. Lihankulutus on laskenut jo kaksi vuotta. Suomessa ruokatutkijat puhuvat ohimenevän trendin sijaan pysyvästä ruokakulttuurin muutoksesta.

Kaikilla lapsilla tulee olla oikeus kestävään ruokavalioon, joka huomioi ihmisten terveyden, eläinten oikeudet ja planeetan asettamat reunaehdot. Kasvisruoka on tulevaisuuden normi. On tärkeää, että Helsinki ohjaa ja tukee tätä positiivista kehitystä.

Kolumni on julkaistu alunperin Helsingin Uutisissa 18.12.2021.