Menu
Politiikka

Orpon hallituksen ilmastotavoite paljastui bluffiksi velkahuolen tapaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä on osallistunut tällä viikolla hallituksen budjettiesityksen käsittelyyn täysistuntosalissa nostaen erityisesti esille hallituksen ilmastobluffia sekä talouspolitiikan epäoikeudenmukaisuutta. 

”Osa ihmisistä menettää 10 prosenttia tuloistaan. Oikeistohallitus perustelee, ettei ”tekemättä voi jättää”, mutta samaan aikaan on kuitenkin varaa rikkaiden rikastuttamiseen ja anteliaisiin veronkevennyksiin. Ennen vaaleja huoli valtion talouden tasapainosta oli suuri. Jos alijäämä oikeasti kiinnostaisi, huolehtisi hallitus myös tulopuolesta. Enemmän kuitenkin kiinnostaa omien varakkaiden taustatahojen rikastuttaminen hintaan mihin hyvänsä”, sanoo Kivelä.

Kivelä nostaa esille, että samaan tapaan myöskään oikeistohallituksen ilmastotyössä eivät sanat ja teot kohtaa.

”Ilmastotoimista jäädään tällä kaudella pahasti jälkeen, sillä ei ole mahdollista pysyä päästövähennyspolulla ilman päätöksiä vaikuttavista toimista sekä niiden tarvitsemasta rahoituksesta. Nyt esimerkiksi maankäyttösektorin tehokkaimmilta ilmastotoimilta on otettu rahat pois, vaikka samaan aikaan kun pääministeripuolue kokoomus lupailee, ettei ilmastotavoitteista tingitä. Kyllä tingitään, koska hiilineutraalius on laskettu niin, että meillä on mittava hiilinielu metsissä ja maassa. Nyt maankäyttösektori ei ole nielu juuri lainkaan. Hiilineutraaliustavoitteesta ei siis tekojen tasolla pidetä kiinni. Tämä pitäisi sanoa suoraan”, Kivelä sanoo.

Kivelä kritisoi myös hallituksen eläinpolitiikkaa. Eläimiltä viedään edunvalvoja, eikä niiden asemaa muutenkaan paranneta millään tavoin. 

”Eläinasiavaltuutetun virka olisi maksanut hyvin pienen panostuksen vuodessa valtion budjetin mittakaavassa. Se lakkautettiin siitä huolimatta, lähinnä symbolisena tekona kuvastaen sitä, miten vähän eläimillä on väliä hallitukselle. Myöskään turkistarhaamista ei vieläkään kielletä, eikä budjetissa näy siirtymätukea tarhaajille, jotka haluaisivat siirtyä eteenpäin.”