Menu
Politiikka

Riittääkö energia talveksi?

Kolumni julkaistu Helsingin Uutisissa 24.9.2022

Energia on yksi ajankohtaisimpia teemoja myös Helsingissä. Tilanne ei kuitenkaan ole yhtä vaikea kaikissa kodeissa: sähkölämmitteisessä omakotitalossa tilanne on eri kuin kaukolämpöä käyttävässä kerrostalossa, ja sopimuksen solmimisajankohta vaikuttaa sähkön hintaan. Sähkösopimuksissa on totuttu suhteellisen halpoihin hintoihin, eikä kulutusta ole ollut kannustetta sen kummemmin seurata. Nykytilanne on uusi, kun kulutuksen seuraaminen muuttuu taloudellisesti merkittäväksi asiaksi.

Energian nopeasti noussut hinta koskettaa kaupunkilaisten lisäksi myös Helsingin kaupunkia, jonka talouteen energian hintojen nousu tuo miljoonien lisäkulut. Virkavalmistelu on esittänyt, että kulujen kattamiseksi on palveluista leikattava. Energian hintojen nousua ei kuitenkaan missään nimessä pidä paikata leikkaamalla palveluista, vaan löytämällä lisätuloja budjettineuvotteluissa!

Hintojen nousun lisäksi Helsingissä myös mietitään, riittääkö energia. Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen on kuitenkin viestinyt, että tuleva talvi on turvattu. Silti on vaadittu, että päätöstä hiilivoimaloiden sulkemista pitäisi lykätä. Onko fossiilisista irtautumisen hidastaminen siis ratkaisu vaikeaan energiatilanteeseen? Ei ole, päinvastoin.

Syy energiakriisiin on Venäjän aloittama sota ja energian käyttäminen aseena Eurooppaa vastaan. Tämä onnistuu, koska emme ole ajoissa tehneet välttämättömiä ilmastotoimia ja irtautuneet fossiilisista tuontipolttoaineista. Lisäksi ilmastokriisi, joka näkyy Euroopassa historiallisina helteinä ja kuivuutena, heikentää energian saatavuutta. Helenistä onkin kommentoitu, että Venäjän hyökkäys on vain nopeuttanut fossiilisista polttoaineista luopumista. Siksi on erikoista, että osa kaupunkipoliitikoista on esittänyt vastaukseksi fossiilisista luopumisen lykkäämistä!

Energiankulutuksen laskeminen on aina järkevää ja Helsinki aloittaakin oman energiansäästöohjelman. Haluan painottaa, että erityisesti paljon energiaa kuluttavien yritysten ja toimintojen on osallistuttava talkoisiin. Erityisen aiheellista on puuttua ylikulutukseen ja turhaan kulutukseen. Siksi olen ehdottanut, että mainosnäyttöjä voisi laittaa Helsingissä tauolle talveksi.