Menu
Politiikka

Kirjallinen kysymys ulkomainosten rajoittamiseksi energiakriisin vuoksi

Eduskunnan puhemiehelle

Tulevasta talvesta odotetaan tulevan vaikea ympäri Eurooppaa Venäjän aloittaman sodan ja sen laajojen vaikutusten johdosta. Erityisesti köyhempien ihmisten tulee olemaan vaikeaa maksaa moninkertaisesti kallistuneesta energiasta, ja ihmisiä on vaarassa joutua energiaköyhyyteen myös Suomessa. Samaan aikaan kun valtio kannustaa suomalaisia energiansäästöön ja kunnat pohtivat esimerkiksi katuvalojen ja rakennusten valaisemisen lopettamista öiseen aikaan energian säästämiseksi, Yle uutisoi suurten ulkovalomainosten suuresta energiantarpeesta. Kolmen neliön valomainos vastaa sähkönkulutukseltaan kaukolämpöomakotitalon vuosikulutusta.

Kulutuksen päästöihin tulee puuttua jo ilmastosyistä. Jätin toimenpidealoitteen 70/2021 vp ilmastohaitallisen mainonnan kieltämiseksi Suomessa. Kansainvälisesti kehitys viittaa fossiilimainonnan rajoituksien suuntaan. Ranskan uusi ilmastolaki kieltää fossiilimainonnan, ja suurista kaupungeista esimerkiksi Sydney, Amsterdam, Lontoo ja Pariisi rajoittavat ulkomainontaa arvoperusteisesti. Helsingissäkin mainospaikoissa huomioidaan jatkossa ilmastovaikutukset valtuuston viime vuonna tekemän päätöksen mukaisesti.

Mainonta ei saa olla ilmastotoimien ulkopuolella, samoin kuin energiansäästö yleensäkään. Nyt akuutissa energiapulassa on puututtava ulkomainosten energiankulutukseen ja samalla pohdittava mainosten sisältöä kriittisesti. Ei ole enää hyväksyttävää houkutella, normalisoida ja kannustaa energiatuhlaukseen mainonnan keinoin nyt tai jatkossakaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan ulkomainosrajoituksia ei ole pohdittu osana energiansäästötoimia. Ulkomainosliiton johto kuitenkin toivoo mahdollisimman korkean tason linjausta ja ohjeistusta, miten talven energiapulaan tulee reagoida.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko ulkomainonnan energiankulutukseen puuttua lainsäädännön tai ohjeistusten kautta, ja kuinka ulkomainonta saadaan osaksi energiansäästötoimenpiteitä erityisesti tulevina kuukausina?

Helsingissä 5.9.2022

_______________________________________________________

https://yle.fi/uutiset/74-20000110
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008064334.html?share=bc24c890ae9d85892c56dabe521051e8