Menu
Politiikka

Tie kulttuurialan ahdingosta parempaan

Tiesitkö, että kulttuuriharrastuksella on todettu olevan yhteys pidempään elinikään? Kulttuuri lisää meidän hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti. On tärkeää, että helsinkiläisillä on mahdollisuus nauttia monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.

Poliittisilla päätöksillä voimme varmistaa, että kaupunkilaiset pääsevät kokemaan kulttuuria aina graffititaiteesta oopperaan sekä vauvojen muskarista senioriteatteriin.

Korona-aika on koetellut kulttuurialaa kovaa. Ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi voimassa on ollut jo yli vuoden ajan erilaisia rajoituksia, jotka ovat käytännössä ajaneet kulttuuritapahtumat alas. Alalla on löydetty erilaisia virtuaalisia keinoja ylläpitää toimintaa jossain määrin, mutta nämä eivät yksinään toimi ratkaisuna kulttuurin ahdingolle. Kulttuurin puutteesta kärsimme toki me kaikki, mutta aivan erityisesti pulassa ovat olleet kulttuurialan työntekijät.

Kulttuurialan suora taloudellinen tukeminen on osoittautunut haastavaksi. Moninaisten työsuhdemuotojen keskellä erilaisten tukipakettien ulkopuolelle on jäänyt aivan liikaa väliinputoajia. Siksi onkin hyvin tärkeää, että nyt hallitus päätti kattavasta 230 miljoonan euron kulttuurin ja taiteen tukipaketista, jonka jakoperusteissa huomioidaan aiempaa paremmin työnteon erilaiset muodot.

Tarkoituksena on tukea laajasti eri taiteen ja kulttuurin sektoreita. Helpotusta saisivat esimerkiksi freelancerit, teatterit ja festivaalit.

Myös Helsingissä olemme tukeneet kulttuurialaa erityisavustuksin paikallisesti miljoonilla. Lisäksi päätimme viime valtuuston kokouksessa jakaa jokaiselle kaupungin työntekijälle 200 euron liikunta- ja kulttuurisetelin. Edun saa kaupungin kaikki 37 000 työntekijää. Yhteensä liikkeellä on siis ensi kuusta alkaen jopa 7,6 miljoonaa euroa liikunta- ja kulttuuripalveluiden käyttöön. Näiden seteleiden käyttö lisää työntekijöiden hyvinvointia ja elvyttää kulttuurialaa.

Mikään tukipaketti tai kulttuurisetelinippu ei kuitenkaan yksinään korvaa sitä, että alan ammattilaiset pääsisivät tekemään työtään. Ja tämän toteutumiseen voimme vaikuttaa me kaikki. Jaksetaan vielä hetki, jotta pian pääsemme takaisin kulttuurintäyteiseen elämään.

Julkaistu alunperin Helsingin Uutisissa 8.5.2021.