Menu
Politiikka

Tekemiämme toimia yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen

Mai Kivelä, Helsinki 2023.

Tällä vaalikaudella on tehty toimia yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen. Tätä työtä on tehty porukalla, se on vaatinut ponnistuksia monilta tahoilta ja erityisesti kansalaisyhteiskunnalta.

Seksuaalirikoslaki on nyt suostumusperustainen, transprosessi ei vaadi onneksi enää sterilisaatiota ja aborttilaki uudistettiin Oma tahto -kansalaisaloitteen ja oman aloitteeni takia.

Mutta eihän tämä Suomea valmiiksi tee.

Saamelaiskäräjälaki kampitettiin törkeästi viime metreillä, translaki jäi puutteelliseksi nuorten osalta, ja esimerkiksi vanhusten, nuorten, vammaisten ja maahanmuuttajien asema vaatii edelleen töitä. Moni feministinen taisto on vielä kesken.

Tässä muutamia tärkeitä nostoja siitä millaista työnsarkaa ensi vaalikaudelle on luvassa:

1. Ensinnäkin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pitää aidosti puuttua. Se tarkoittaa

➢ turvakotien lisäämistä

➢ sovittelusta luopumista

➢ viranomaisten koulutusta ja resursseja

➢ parempia palveluita niille jotka ovat erityisen alttiita väkivallalle kuten vammaisille, transnaisille, paperittomille naisille ja ikääntyneille naisille.

➢ silpomisen vastaisen lain kirjaamista erillislailla

➢ puuttumista seksuaaliseen häirintään.

2. Juridisen sukupuolen vahvistaminen tulee muuttaa transnuorten itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

3. Saamelaisten itsemääräämisoikeutta pitää vihdoinkin parantaa.

4. Kenenkään ei tulisi olla paperiton. Lupa elää -kansalaisaloitteen vaatimus Suomessa pitkään asuneille turvapaikanhakijoille myönnettävistä oleskeluluvista on toteutettava ensi tilassa.

5. Arvotetaan naisten työtä korkeammalle ja tasapainotetaan palkattoman työn jakautumista. Parannetaan naisvaltaisten alojen työoloja palkkauksella ja joustavuudella.

6. Kuukautisköyhyyteen pitää puuttua: kuukautis- ja inkontinenssituotteiden arvonlisävero pitää laskea tai jopa poistaa.

Nyt sunnuntaina on vielä mahdollisuus äänestää, että nämäkin asiat saataisiin kuntoon ja tasa-arvo etenisi myös ensi kaudella!